Merhabalar,
İnternetle haşır neşir bir dolmakalem kullanıcısı iseniz eminim siz de benim gibi zamanınızın kayda değer bir kısmını dolmakaleme uyumlu kağıtların peşinde geçiriyorsunuzdur. Eğer öyleyse, sayıları sürekli artan dolmakalemlerin, mürekkep markalarının ve renklerinin aksine dolmakaleme uyumlu kağıtların sayısının yerinde saydığını da fark etmişsinizdir. Hâl böyle olunca mürekkebin rengini ve revnağını gösteren, kırçıllanma, gölgelenme ve kanama yapmayan kağıt bulduğumuzda başımızın tacı yapıyoruz desem sanırım abartmış olmam değil mi?
Bu yazımda işte böyle bir defter tanıtmaya çalışacağım; Clairefontaine Crok Book. Clairefontaine, 1858 yılından beri kağıt üreten,1950 yılından beri de kendi ürettiği kağıtlardan mamul defterlerini satmaya başlamış dev bir firma. Ürünlerini Fransa’daki 3, Hollanda’daki 1 fabrikasında üreterek piyasaya sunuyor.
Crok Book alışageldiğimiz ölçülerin dışında, biraz başına buyruk bir defter. 17×22 santimetrelik ölçüleri ile ne ISO A, ne ISO B, ne de Kuzey Amerika’da kullanılan kağıt standartlarında bir yere oturmuyor.

Defterin köşeleri yuvarlatılmış kapağında 270 g/m2 karton kullanılmış, içindeki 24 yaprağın kağıdı için ise 90 g/m2 çizgisiz açık beyaz bir kağıt seçilmiş. Sayfaları bembeyaz olan defterleri daha bir seviyorum. Crok Book böyle bembeyaz sayfalı defterlerden birisi.

Dolmakaleme uyumlu kağıtlarda görmeye alışık olduğumuz perdahlı yüzeyi bu defterin kağıdında göremiyoruz. Böylece hem yazı yazarken kağıdı ve ucu daha çok hissedebiliryorsunuz hem de mürekkep daha çabuk kuruyor. Crok Book bu yönüyle solak dolmakalem kullanıcıları için bir seçenek olabilir.

Üretiminde dikiş yerine zımbalar kullanılan defterin ön ve arka kapaklarında kabartma olarak basılmış Clairefontaine logosu ile Crok Book ve Clairefontaine sözcüklerinin 3 boyutlu görünümü çok hoş. Arka kapaktaki etiket sayesinde defterin ölçülerini, kağıt ağırlığını ve sayfa sayısını bir bakışta görebiliyoruz.
Düzgün yazabilmek için (benim gibi) kağıdın altına kılavuz koymak alışkanlığınız varsa Crok Book’un 90 g/m2‘lik kağıdı burada biraz oyunbozanlık yaparak kılavuzdaki çizgileri pek göstermek istemiyorsa da kullanılan kağıt kırçıllanma, kanama ya da gölgelenme yapmayarak revnaklı mürekkeplerde revnağı (kısıtlı da olsa) göstermeyi başararak kendisini affettiriyor 🙂


Ülkemizde de satılan Crok Book’u henüz denemediyseniz listenize almanızı ve denemenizi tavsiye ederim.
Sevgiler.
Aydan.
3 yorumlar
İyi günler 1500 tl bütçem var. 1500 tl ye kadar yazım kalitesi en yüksek hangi dolma kalemi tavsiye edersiniz. Şimdiden teşekkürler
Merhaba Yıldıray Bey,
Kalem tavsiyesi benim çok zorlandığım bir mesele. Dolmakalem fazlasıyla kişisel bir nesne. Kullanıcı hangi tür materyali sever, hangi tür dolum sistemini tercih eder gibi birçok bilinmeyeni içeriyor. O nedenle öncelilkle dolmakalemin denenmeden alınmamasını tavsiye ederim. Ülkemizdeki kırtasiyelerde dolmakalemleri mürekkepleyereke deneyemediğimizin farkındayım ama en azından kalemi elinize alarak verdiği hissi anlamanız çok faydalı olur.
Lamy 2000, Platinum 3776 ve Pelikan M200’ü deneyebilsiniz.
Solak birisi olarak bu defteri mutlaka kullanmak istedim. Bu detay için ayrıca teşekkürler 🙏