Merhabalar,
Bugün sizlere bir Amerikan markası olan Franklin-Christoph’un Model 46’sını tanıtmaya çalışacağım. Kurulduğu 1901 yılından itibaren seramik ürün imalatı ve ticareti yapan firma 2001 yılında diğer faaliyet alanlarını terk ederek önce kendi dolmakalemini daha sonra tükenmez ve mekanik kurşunkalemini üretmiş. 2001 yılından bu yana farklı zevklere hitap eden dolmakalem modelleriyle kendi kullanıcı kitlesini oluşturmayı başarmış görünüyor.
Firma, ürettiği kalemleri yalnızca iki kanaldan satmayı tercih ediyor; kendi online sitelerinden (bağlantı için burayı tıklayabilirsiniz) ya da katıldıkları pen show’lar. Belki buna pandemi döneminde başlattıkları ve önceden duyurarak yine kendi siteleri üzerinden belirli gün ve saatlerde yaptıkları online pen show’ları da ekleyebiliriz. Yani bilindik online satış sitelerinde F-C’nin kalemlerini bulmamız -Nisan 2021 itibariyle- mümkün değil. Ben bu kalemi kendi internet sitelerinden 150 USD karşılığında almıştım.
F-C markalı kalemler ömür boyu garantili ve iki tarafında firma logolarının bulunduğu, kullanışlı bir suni deri kılıf ile geliyor.
Model 46 büyük bir gövdeye ve 6 numara bir uca sahip olmasına karşın üretiminde kullanılan malzemenin hafifliği nedeniyle uzun kullanımlarda eli yormuyor. Sipariş sırasında seçiminizi yaparak kaleminizin ucunu parlak ya da siyah çelik veya altın olarak istediğiniz uç kalınlığında seçebiliyorsunuz. Bu seçeneklerin yanı sıra ilave ücret ödeyerek kaleminizin ucunun S.I.G (Stub Italic Gradient) olarak grind edilmesini veya nibmaster Nagahara Usta tarafından grind edilmesini tercih edebiliyorsunuz.
Bu kalem benim kulllandığım ikinci Model 46. İlkini sahiplendirmiştim 🙂 . Her iki kalem de aynı çelik siyah B uca sahip olmalarına karşın iki farklı kalemmiş gibi yazıyorlar. İlk kalemim yumuşacık yazan gerçek bir B iken bu kalemdeki biraz sert, M-F arası yazan bir uç. Zaman içinde ucun üzerine biraz düşerek ince ayarını yapabilirim diye düşünüyorum. Birçok kalem severin başına gelen bu durum günümüz üreticilerinin kalite kontrol sorununa tipik bir örnek.
Akrilikten üretilen kalemin kapak dişleri kullanıcının parmaklarını rahatsız etmemesi amacıyla alışılagelmiş kalemlerden farklı olarak gövdenin en ucunda konumlandırılmış. Bu tasarımı daha önce Auora’nın bir modelinde de görmüştüm. Yaklaşık bir buçuk turda kapanan kapak günlük kullanım için konforlu sayılır. Arkaya takılabilen kapak hafif oluşu nedeniyle dengeyi bozmamakla birlikte yerine çok da sağlam oturmuyor ve kolayca yerinden çıkıveriyor. Kalem uzun ve kısa standart kartuşlar ya da dönüştürücü ile kullanılabildiği gibi bir miktar silikon gres yardımıyla kolayca eye-dropper da yapılabiliyor.
Klipsi bulunmayan kalem gerek kapaklı gerekse kapaksızken gayet minimalist çizgilere sahip. Firmanın logosu olan ve Eski İngilizce’den gelen F harfi 6 numara uca ve kapağın üstüne işlenmiş. Yine kapağın alt kısmında şık ve sade Franklin-Christoph 46 yazısını görülüyor. Kapağın tepesindeki logonun ve yanındaki yazının gömme ve boyasız olmasını çok sevdim.
F-C Model 46 elime oturan, severek kullandığım kalemlerden birisi. Büyük fakat ağır olmayan, sade çizgilere sahip bir dolmakalem arayanlar için güzel bir seçenek olacağını düşünüyorum.
Sevgiyle kalın.
Aydan.
4 yorumlar
Yine güzel bir inceleme. Merak ettiğim bir kalemdir. Teşekkürler 🙂🙏
Ben teşekkür ederim Olcay 🙂
Franklin-Christoph tıpkı bisiklet üreticilerinden Canyon gibi sadece online satış yöntemiyle pazarlama yaparak fiyatlarını düşük tutmayı da başarıyor bence. Farklı ve özel uç seçenekleri olması da albeniyi arttırıyor.
Güzel tespit. Müşteri hizmetlerini de tek noktadan yönetmek için faydalı bir yöntem olabilir.