Merhabalar,
Bu yazımda tanıtmaya çalışacağım kalem, 1800’lü yılların sonlarında kurulup kısa bir kesinti ile de olsa günümüze kadar ayakta kalabilmiş Kaweco firmasının Liliput modeli. Adını Jonathan Swift’in Guliver’in Gezileri isimli romanında geçen ve 15 cm boyunda minik insanların yaşadığı Liliput ülkesinden alan bu model tam da adına yakışır şekilde; sevimli ve miniminnacık.
Kapağı kapalıyken elinize aldığınızda yaklaşık 10 cm uzunluğunda, metal bir tüp görüntüsü veren bu nesne, vidalı kapağı açıldığında klipssiz yapısı ve pürüzsüz yüzeyi nedeniyle yerinde duramayan, minimalist bir dolmakalem oluveriyor 🙂
Kalemin üzerinde kapağın üst kısmına kazınmış Kaweco Liliput Germany yazısından ve tepeye kazınmış Kaweco logosundan başka hiçbir yazı ya da işaret bulunmuyor.
Liliput, halihazırda üretilmekte olan en küçük kalemlerden birisi. Hem kısa hem ince yapısı ile süper taşınabilirliğe sahip bir kalem. Tasarımı gereği kapaksız kullanmak zor. Kapağı arkasındaki yivlere vidalanarak kullanmak gerekiyor ve kapaksız hâliyle 8,5 cm ilen, kapağı arkasına vidaladığımızda 12,5 cm’lik lik bir uzunluğa sahip oluyor.
Sport ve Dia2 gibi modellerde gördüğümüz, EF’den 1,9 cm’ye birçok farklı kalınlıktaki Kaweco uçlarını kullanan Liliput’un tüm parçaları birbirinden kolayca ayrılabildiği için temizlemek de ucunu değiştirmek de oldukça kolay.
Kaweco, birçok modelinde kullandığı damak-uç ikilisini Liliput’ta da kullanıyor. Birkaç yıl öncesine kadar kuru yazmak gibi tatsız sayılabilecek bir üne sahip olan bu kombinasyon, üretim safhasındaki bazı değişikliklerle düzeltilmiş olacak ki günümüz üretimi Kawecolar orta ıslaklıkta yazan kalemler haline geldi.
Kalemimiz, international olarak adlandırılan kartuşların kısa modelini kullanıyor. Piyasada bu tip kartuşlar için çok fazla renk seçeneği bulunabildiği gibi isterseniz bu kartuşa şırınga yardımı ile şişe mürekkeplerden mürekkep doldurabilirsiniz. Merak edecekler için şunu da ekleyeyim; Kaweco Sport için üretilen dönüştürücü, Liliput’un küçük gövdesine sığmakla birlikte bu dönüştürücüye ancak alttaki fotoğrafta görülen kadar mürekkep çekilebiliyor.
Temiz durumda ikinci el olarak aldığım ve BB uç taktığım boyasız alüminyum modelini son aylarda yanımdan hiç ayırmıyorum desem yalan söylemiş olmam. Kullanmaya başladığımda cebimde çizilmesinden endişelenmiştim ama geçen iki-üç ayda pek de çizilmedi doğrusu.
Kaweco Liliput birkaç ay içinde benim için güvenilir bir yol arkadaşı oluverdi. İnceliğine alışmak biraz zaman alsa da, kolay taşınabilen, sağlam ve sevimli bu miniğe şans verenlerin pişman olmayacağını düşünüyorum.
Sevgiler.
Aydan.
Not: Kalemin hassas ölçüleri internette kolayca bulunabildiğinden yazıda yaklaşık rakamlar yazmayı tercih ettim.
6 yorumlar
Merhaba, siyah renginin boya asinma, cizilme gibi bir sorunu var mi biliyor musunuz acaba
Merhaba, bu yazıda incelediğim renk haricindeki renkler aluminyum üzerine kaplama olduğu için orta vadede çiziliyorlar diye biliyorum.
Merhabalar Aydan Bey,
Çok keyifle ouduğum bir blog olmuş. Emeğinize sağlık. Birgün kalem uçları, kalınlıkları ile ilgili örneklemeli bir yazı da hazırlayabilirseniz pek makbule geçer.
Keyifle kalın.
“okuduğum” olacaktı. Klavye azizliği diyelim. Kusuruma bakmayınız. Ayrıca, ikinci el dolmakalem alabileceğimiz güvenilir kaynaklar nereler olabilir? Teşekkürler.
Estağfurullah. https://www.facebook.com/groups/781845008561535/ adresinden ulaşabileceğiniz Kalemlik’te zaman zaman uygun fiyatlı kalemler olabiliyor. Grubun kurallar kısmında yazılanlara dikkat ederek buradan alışveriş yapabilirsiniz.
Çok teşekkürler. Uç kalınlıkları üzerine yazı konusunu not aldım 🙂