Merhabalar,
Yeni aldığınız mürekkebinizi en sevdiğiniz dolmakaleminize çektiniz. Şöyle güzel bir çay eşliğinde birşeyler yazmak çizmek niyetindesiniz. Ama o da ne? Defterinizdeki tüm sayfalar yazılmış ve başka defteriniz de yok. Bu sizi durduracak mı? Elbette hayır. Evinizde bulundurabileceğiniz, pek de maliyetli olmayan birkaç gereç ve defter malzemeleri ile kendi tek ortalı defterinizi yapmanız gayet kolay. Bu yazımda defter yapım yöntemlerinden biri olan tel zımba ile basit bir defter yapımını fotoğraflar ile anlatmaya çalışacağım.
Evde kendi defterinizi yapabilmek için gerekli malzeme ve gereçleri aşağıdaki gibi listeleyebiliriz;
-Kullanacağınız kağıdın kalınlığına (belki de ağırlığına demeliyiz) bağlı olarak 15-25 yaprak kağıt,
-Defter kapağı olarak kullanmak üzere karton, dergi kapağı veya benzeri kalınca bir kağıt,
-Uzun kollu tel zımba. Standart zımbalar kısa kaldıklarından defterinizi bir arada tutan zımbaları basabilmek için bu uzun kollu zımbaya ihtiyacınız var,
-Maket bıçağı. Elinize uygun bir maket bıçağı almanızı tavsiye ederim. Ne çok küçük ne çok büyük olsun,
-Kesme matı. Farklı ölçüleri var. Ben 45×55 ölçülerinde Transotype marka çift taraflı olanını yıllardır kullanıyorum, nasıl olup da hâlen sağlam, şaşkınım. Matınızın üzerinde kesim yaparken size yardımcı olacak çizgiler olursa harika olur,
-Cetvel. A5 ölçüsünde defterler için en az 30 cm uzunluğunda bir cetvel gerekiyor. Uzun ömürlü olmaları nedeniyle aluminyum olanları tavsiye ederim. Kesim yaparken kayıp kağıtları ziyan etmemesi için tutarak üstüne bastırabileceğimiz bir parçası olursa daha iyi olur,
-Defter sayfalarımızı ve defter kapağımızı katladıktan sonra kat yerini ezmek için kemik ıstaka. Istaka yerine yuvarlak hatlı, kağıdı boyamayacak temiz yüzeye sahip bir cisim de kullanabilirsiniz. Örneğin mürekkebi bittikten sonra etiketi çıkartılmış, temiz ve yuvarlak bir mürekkep şişesi de bu işi görebilir,
-İşaretleme yapmak için bir kalem,
Defterimizi yapmaya başlamadan önce yaprak sayısına karar vermemiz gerekiyor. Tek ortalı ve zımbalı olarak yapacağımız defterimizin bıraktığımız yerde kaba durmaması için Tomoe River ya da Fabriano Traccia gibi ince kağıtlar kullanacaksak en fazla 20-25 yaprak, Navigator ya da Double A gibi 80 gsm2 kağıtlar kullanacaksak en fazla 15-18 yaprak kullanabiliriz.
Ben görsellerdeki defteri Fabriano’nun 60 gsm2 kağıdı Traccia ile yaptım ve 20 yaprak kullandım.
İlk olarak tüm yapraklarımızın köşelerini aynı hizaya getirerek ikiye katlıyoruz.
Istakamız veya temiz yuvarlak cismimiz ile kat yerinin üzerinden birkaç kez geçerek kat yerini güzelce eziyoruz.
Defterimizin yapımında kullanacağımız yapraklardan birini kapağın üzerine koyarak her bir köşenin üç-dört milimetre açığını işaretliyoruz.
Cetvel ve maket bıçağını kullanarak, kapak olarak kullanacağımız kalınca kalınca kağıdımızı biraz önce işaretlediğimiz noktalardan kesiyoruz.
Kapağı da yaprakları yaptığımız gibi köşeleri aynı hizaya getirerek katlıyor, kat yerini ıstaka ile eziyoruz.
Kapağı yaprakların üzerine getirip, alt ve üst uzun kenarın kapağın üç-dört milimetre içinde kalmasına ve kat yerlerinin üstüste olmasına çok dikkat ederek kapataki kat çizgisinin üzerine kapağı üstte tutarak iki zımba basıyoruz. Bu aşamada iki zımba yerine tek zımba da basabilirsiniz ama iki zımba defterinizin formunun bozulmasını engelleyecektir. Benim kullandığım kollu tel zımba makinesi, teli ucunun iki milimetre kadar iç tarafına basıyor. Bunu bildiğim için göz kararı biraz ileriden basıyorum. Bu durum muhtemelen sizin alacağınız kollu tel zımbada da olacaktır. Defterinizi yapmaya başlamadan önce bu durumu anlayabilmek için birkaç deneme yapmanız faydalı olabilir.
Zımbaları kapağın kat izine basabildiysek işin önemli bir kısmını hallettik demektir 🙂
Defter adayımızı sırtını (zımbaların olduğu kısmı) kesme matımızın üzerindeki çizgilere hizalıyor, diğer üç kenarı yine çizgilerin yardımı ile maket bıçağımızı ve cetvelimizi kullanarak beş milimetre kadar traşlıyoruz.
Kenarları traşlayarak fazlalıkları da aldıysak defterimiz hazır demektir. Küçük farklar yaratmak isterseniz deferinizin kapağı ile yapraklar arasına aydınger ya da parşömen gibi değişik bir kağıtla bir başlangıç/bitiş yaprağı ekleyebilir, köşelerini bir metal para ve maket bıçağı yardımıyla yuvarlayabilir ya da defterinizi yapmaya başlamadan önce yapraklara yazıcıda sayfa numarası ekleyebilirsiniz.
Evet ,kendi ellerinizle yaptığınız defteriniz artık hazır olduğuna göre dilediğinizce yazıp çizmeye başlayabilirsiniz 🙂
Bir sonraki yazıma kadar sevgiyle kalın.
Aydan.
Çok önemli not: Maket bıçağı hepimizin bildiği gibi oldukça keskin bir gereçtir. Onunla çalışırken çok ama çok çok dikkatli olmanızı özellikle rica ediyorum.
8 yorumlar
Ellerinize sağlık harika görünüyor. Bu arada Danışmak istedim Navigator kağıtlar için dolma kaleme uygunluk adına 80 gsm2 ve 120, 160 gsm2lerin içinden en verimli olanı hangisidir acaba ya da direk fotokopi kağıdı olanlar(fiyat olarak uygunlar)verimli midir?
Çok teşekkürler. Ben yalnızca Navigator 80 gsm2 kullandım, diğerleri hakkında maalesef bir fikrim yok ama kullandığım diğer kağıtlardan edindiğim tecrübeden yola çıkarak kağıdın gramajı ile dolmakaleme uyumluluğu arasında doğrudan bir ilişki olmadığını söyleyebilirim. Oldukça ince kağıtlar olan 52 gsm2 Tomoe River ve 60 gsm2 Fabriano Traccia bu konuda verebileceğim en başarılı iki örnek 🙂
80 gsm2 Navigator den memnun kaldınız mı peki? Ya da günlük kullanımda tomoe den daha ekonomik bir tavsiyesiniz olur mu? Genellikle F , M uçlarla çok ıslak yazmayan uçları kullanıyorum.
Ben 80sgm2 olanını beğenerek kullanıyorum. 80 gsm2 Navigator’un yanısıra Double A marka yine 80 gsm2 kağıt da dolmakalemle uyumlu sayılır.
Çok teşekkürler.
Rica ederim.
Eline sağlık. Bir gün gelecek, herkes kendi defterini yapacak. 🙂
Eski deftercilerden kim kaldı :))