Merhabalar,
Bu yazımda sizlere tanıtmak istediğim kalem, Alman Lamy firmasının Dialog 3 modeli. Sıradışı tasarımı nedeniyle Kullanımı Zor (!) Dolmakalemler listeme giren Dialog 3, her dolmakalem kullanıcısına hitap etmeyebiliyor. Gelin, Lamy’nin üst seviye kalemlerinden olan Dialog 3’ün tasarımını ve özelliklerini birlikte inceleyelim…
Dialog 3, 2003’te piyasaya sürülen Dialog 1 ve 2006’da piyasaya sürülen Dialog 2’yi takip eden bir kalem. Her üçü de kapaksız olarak tasarlanan Dialog modellerinin ilk ikisi tükenmez kalem, Dialog 3 dolmakalem olarak üretilmiş. Dolmakalemlerde görmeye alıştığımız şekilde bir kapağı bulunmayan bu kalemin ucu gövdesinde saklı duruyor. Alt kısmını sağa doğru yarım tur çevirdiğimizde üst kısmındaki küçük bir kapak açılarak uç dışarı çıkıyor ve Dialog 3 yazmaya hazır hale geliyor. Bu küçük kapağın sımsıkı kapanarak ucun kurumasına izin vermemesi oldukça şaşırtıcı.
2009 yılında İsviçreli tasarımcı Franco Clivio tarafından tasarlanan Dialog 3, metal bir tüpü -ya da puroyu- andıran sade görünüşlü, iri ve ağır bir kalem. Malzeme kalitesi yüksek, işçilik oldukça iyi. Üst kısmında, klipsin bitiminden başlayıp alt kısma devam eden ve gövdenin bitiminde birleşen iki çizgi ile bu iki çizginin arasında kalan LAMY yazısından başka bir yazı ya da desen bulunmuyor gövdenin üstünde.
Dialog 3, piyano siyah olarak bilinen parlak siyah renge sahip. Bütün piyano siyah ürünler gibi, uzaktan çok güzel görünmekle birlikte kullanım sonrası üzerlerinde kalan parmak izleri ve tozlar bazılarımız için rahatsız edici olabiliyor 🙂
Dialoge 3, gövdesi çevrilerek ortaya çıkan çift renkli 14 K altın uç ile üretilmiş. Ucun üzerinde uç kalınlığını ve kullanılan altın oranını belirten kısaltmalar ve LAMY yazılarını görüyoruz. İncelediğim kalemin ucu F olmakla birlikte EF gibi yazdığını söyleyebilirim. Daha önce M uçlusunu da denediğim Dialog 3’teki uçlar yumuşak karakterli ve ıslağa dönük yazıyor. Özellikle M ucun yazımını çok beğenmiştim.
Kalemimiz, Lamy’ye özgü kartuşlarla ve Lamy’nin Z 27 model dönüştürücüsü (siyah tepeli olan) ile kullanılabiliyor. İki tarafındaki iki minik diş nedeniyle Lamy’nin Z 28 model dönüştürücüsü (kırmızı tepeli olan) Dialog 3 için uygun değil.
Dolmakalem dünyasında sayıları fazla olmayan kapaksız tasarımlardan birisi olan Dialog 3’ün, nereden tutacağı konusunda kullanıcısına pek ipucu vermeyen dümdüz ve ağır bir gövdesi var. Gövdenin ağırlığı nedeniyle F uçlu olanı M uçlu olana göre daha zor kontrol edebildim.
Dialog 3’ü kullanımı zor bir kalem yapan özelliklerden bir tanesi de, yazmak için elimize aldığımızda işaret parmağımız ile baş parmağımız arasında kalan klipsi. Tasarım ekibi, klipsin parmakları daha az rahatsız etmesi amacıyla, ucunu çıkarmak için kalemi çevirdiğimizde klipsin uca yakın kısmının yaklaşık bir milimetre kadar gövdeye yaklaşmasını sağlamış. Klipsin bir milimetre aşağıya inmesi tutuş yerinde önemli bir rahatlama sağlıyor. Bence muhteşem bir fikir ve muhteşem ötesi bir mühendislik uygulaması. Tebrikler Lamy!
Büyük ve ağır kalemlerden hoşlananlara hitap eden, mühendislik harikası bir kalem Dialog 3. Şu an için alınacaklar listemde yer almasa da bu kalemle yıllar sonra yeniden karşılaşmak, yazmak çizmek benim için keyifliydi. Kalemini ödünç vererek bana bu imkanı sağlayan Sevgili Buğrahan’a teşekkür ederken, bir sonraki yazıya kadar sağlıcakla kalın diyorum.
Aydan.
6 yorumlar
İnceleme için teşekkür ederim.
Hayal kırıklığına uğradığımı belirteyim; bu kalemin kartuşla olabileceğini tahayyül etmemiştim:).
Selamlar
Rica ederim Uğur. Bildiğim kadarıyla Lamy’nin hâlen ürettiği kalemler arasında pistonlu tek kalemi Lamy 2000.
Dolmakalem alırken genelde aynı markanın farklı renkleri ve uç kalınlıkları yerine farklı kesim uçlar ve değişik mekanizmalardan kalemlerim olsun fikriyle yola çıkarım. Bu tipten bildiğim Pilot ve Lamy markalarının kalemleri vardı sanırım son zamanlarda Platinum da benzer mekanizmalı bir kalem çıkardı. Ben mevcut 2 marka arasından Pilot’u seçmiştim. Her iki kalem de benzer tutma problemi çekinceleriyle meşhur ama bana Dialog daha kalın geldi açıkçası kavraması uzun yazılarda daha yorucu olabilir kanaatindeyim fakat denemiş de değilim :))
Lamy Dialog 3 ve Pilot Capless’ı kıyaslayacak olursak bence de Pilot daha kullanılabilir bir kalem 🙂
Okul jürilerinde vazgeçilmez iki kalemimden biri, diğeri ise elbette rakibi Pilot Capless:) her ikisini de keyifle kullanıyorum… kaleminize sağlık:)
Her ikisi de güzel kalemler…