Lamy Safari Dolmakalem İncelemesi ile Merhabalar,
Dilim döndüğünce dolmakalem, mürekkep ve defter incelemesi yapacağım bu blogdaki başlangıç yazımın ilk dolmakalemim olan Lamy Safari hakkında bir inceleme olmasının iyi olacağını düşündüm. Umarım beğenirsiniz.
Bir Alman markası olan Lamy’nin Wolfgang Fabian tarafından genç kullanıcıları hedefleyerek tasarlanan Safari modeli ilk kez 1980 senesinde Terracota Orange ve Savannah Green isimli mat renklerle piyasaya sürülmüş. Bu modelin gördüğü ilgi üzerine Lamy, hiçbir değişikliğe gitmeden bu zamansız tasarımın versatil, roller, ballpoint gibi türlerini de üreterek günümüze değin başarı ile taşımış. Öyle ki günümüzde dolmakaleme başlayacak kişilere verilen tavsiyeler arasında mutlaka Safari’nin de adı geçiyor. Lamy Safari günümüzde her yıl üretilen özel renkleriyle ya da ülkeye/bölgeye özel olarak üretilen renkleriyle kendine bir hayran ve koleksiyoner kitlesi oluşturmuş durumda.
Lamy Safari dolmakalemler çelik uçla (Z50) üretiliyor olmakla birlikte sonradan isteğe bağlı alınabilecek 14K altın uç (Z55) ile de kullanılabiliyorlar. Uçlar EF’den OB’ye varan farklı kalınlıklarla üretilerek kullanıcıların beğenisine sunuluyor. Lamy Safari’nin uçlarını değiştirmek oldukça kolay. Nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız bu konu hakkında hazırladığımız videoya buradan ulaşabilirsiniz. Ben kalemimi ilk aldığımda üzerinde M ucu vardı, daha sonra EF’den başlayarak, F, B, 1,1, 1,5 ve OM uçları da denedim ve aralarında en sevdiğim B uç oldu. Uçların kolaylıkla değiştirilebildiği kalemleri çok seviyorum 🙂
Kalemin gövdesindeki pencere sayesinde kalemi sökmeden içinde kalan mürekkep miktarını kolayca görebiliyorsunuz ve böylece acaba bugün mürekkebim bitecek de yolda kalacak mıyım endişesinden kurtulmuş oluyorsunuz.
Lamy Safari dolmakalemi kartuşla ya da dönüştürücü ile kullanmak mümkün. Lamy’nin iki tür dönüştürücüsü var, Safari’lerde Z26 model numaralı olan kullanılıyor. Bu dönüştürücünün kullanışlı bir özelliği dönüştürücüyü yerine taktığınızda kalemin gövdesine oturan iki küçük diş sayesinde pistonu çevirdiğinizde boşa dönmüyor olması.
Ben Safari dolmakalemimi kartuşla kullanayım derseniz Lamy’ye özel kartuşlardan almalısınız. Bu kartuşlar doğal olarak Lamy marka olabileceği gibi son yıllarda Monteverde tarafından üretilen bir ağzı Lamy Safari kalemlere uygun iki ağızlı kartuşlardan da olabilir. Kartuşlar arasında kıyaslama yapabilmeniz için elimde olan bazı kartuşların yanyana fotoğrafını çektim. Kartuş demişken küçük bir ipucu paylaşayım; biten kartuşlarınızı temizledikten sonra şırınga yardımıyla doldurarak yeniden kullanabilirsiniz. Bu konuda da bir video hazırlamıştık, dilerseniz o videoyu buradan izleyebilirsiniz.
Lamy Safari kalemlerin kapağındaki (+) işareti bu kalemin bir dolmakalem olduğunu bize anlatmak için oraya konulmuş. Serinin kapak kullanan bir başka kalemi olan roller’ın kapağında ise (-) işareti var. Bu ince ayrıntı kalemliğimizde aynı renkli kalemlerimizin (eğer kapakları yanlış takmadıysak) hangisinin dolmakalem hangisinin roller olduğunu bir bakışta anlamamızı sağlıyor.
Tasarımında akılcı detaylar bulunduran Lamy Safari birçok dolmakalem kullanıcısının olduğu gibi benim de ilk gözağrım. Umarım daha uzun yıllar onunla keyifli yazılar yazabilirim.
Sevgiyle kalın.
15 yorumlar
Aydancım ellerine sağlık. Harika bir yazı olmuş. Fotoğraflar zaten muhteşem. Bol takipçili, bol yorumlu olsun inşallah. Sevgiler
Güzel dileklerin için çok teşekkürler Zeynepcim.
İnsanın okuyunca bir safari daha alası geliyor. Yazı harika, fotoğraflar harika. Takipteyim.
Asla bir Safari yetmez :)))
Tebrik ederim; paylaşımları dört gözle bekliyor olacağız
Çok teşekkür ederim Uğur.
Öncelikle emeğinize ve kaleminize sağlık. Detaylı incelemeniz ve kaliteli fotoğraflar için teşekkür ederim. Emeğinizin karşılığını almanız dileklerimle.
Çok teşekkürler Kerim Bey
Çok keyifli bir inceleme olmuş. Paylaşımları heyecanla bekliyor olacağım.
Çok teşekkürler Emrah. Ben de en az sizler kadar heyecanlıyım 🙂
Benim de ilk dolmakalemlerimden biri Lamy :)) Eline, emeğine sağlık, merakla bekliyorum yeni yazı ve fotoğrafları 🙂
Çok teşekkürler Şaduman 🙂
Blogunuz hayırlı olsun, yazı ve fotoğraflar çok güzel.
Çok teşekkürler Osman Bey
[…] Lamy Safari Dolmakalem İncelemesi ile Merhaba […]