Merhabalar,
Öncelikle, son yazımı yazdıktan birkaç gün sonra meydana gelen depremdenlerden etkilenenlere geçmiş olsun diyor, yaralananlara acil şifalar, yakınını kaybedenlere sabırlar, ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum.
Bu yazımda konuk edeceğim kalem, bir İtalyan markası olan Leonardo’nun MZG Mosaico Sand GT modeli. Bu bitmek bilmeyen isimde MZG Momento Zero Grande modelin ismini, Mosaico kullanılan reçinenin desenini, Sand rengini, GT ise metal kısımların altın renginde olduğunu bize anlatıyor 🙂
O halde bu uzun isimli konuğumuzu kısaca Mosaico olarak adlandıracağımız incelemeye geçebiliriz.
Mosaico -isminde geçen Grande ile anlatılmak istendiği gibi- heybetli bir kalem. Leonardo’nun, piyasadaki büyük boy kalemler liginde kısa zamanda kendine yer bulan Momento Zero Grande serisini bir üyesi olan Mosaico, gerek kapaklı gerekse kapaksız haldeyken heybetini konuşturuyor. Fikir verebilmesi için, ortamların ağır abisi Montblanc 149 ile yanyana görüntülediğim Mosaico hem kapaklı hem kapaksız haldeyken 149’dan uzun olmakla birlikte çap olarak biraz daha dar diyebiliriz. Uzun yazımlarda elimi biraz yoran Mosaico’dan edinmek isteyenlerin en azından kalemi ellerine alarak görmeleri bu açıdan faydalı olabilir. (Benim 149’umun ucu olması gerektiğinden biraz daha dışarıda. Fotoğraflara bakarken bu konuyu göz önünde bulundurmanız iyi olur)
Mosaico’nun malzeme kalitesi ve işçiliğini çok beğendim. kapak takıldığında desenin gövdeden kapağa devam etmesi için, kapaksız haldeyken gövdeden grip kısmına devam etmesi için özen gösterilmiş.
Kalem, Leonardo tarafından geliştirilmiş, Spaghetti ismi verilen bir tür reçineden üretiliyor. Spaghetti ilginç bir reçine; klips ve tam arka tarafına denk gelen kısmında eliptik bir desen varken klipsin sağ ve sol yanlarında modele adını veren mozaik deseni görüyoruz.
Pistonlu olarak üretilen Mosaico’da bir mürekkep penceresi bulunmuyor. Mürekkep penceresi fanatikleri kızmasın ama kaleme şöyle bir bakınca mürekkep penceresinin bu kalemin estetiğini bozacağını düşünüyorum.
Altı numara uç kullanılan Mosaico iki farklı uç-damak kombinasyonu ile üretiliyor; altın uç-ebonit damak ve çelik uç-abs damak. Bu yazıda incelediğim Mosaico çelik uçlu versiyon. Damağın rahatlıkla beslediği ıslağa dönük uç gayet güzel yazıyor.
Mosaico’un (aslen Leonardo’nun hemen tüm diğer modellerinin) genel görüntüsü dolmakalem dünyasının yakın dönem kayıplarından Omas’ı çağrıştırıyor. Yine klipsin ucunda bulunan tekerlek hem Omas hem de Delta kalemlerde daha önce kullanılmış bir ayrıntı.
Kapağın arkasında 236 sayısı var. Leonardo’nun resmi sitesinde Mosaico serileri için “Numaralı ve Limitsiz” bilgisi var. Limitli olmayan bir kalemi numaralamanın mantığını anlayamıyorum ben.
Mevcut haliyle orta-ıslak arası dengeli bir çelik ucu olan Mosaico’nun biraz ince ayar ile daha da güzel yazacağını düşünüyorum.
Birbuçuk turdan kısa bir çevirme ile kapanan kapak gövdeye post edilebiliyor olmakla birlikte zaten uzun olan gövdenin dengesini bozduğundan ben Mosaico’yu kapaksız kullandım.
Kalemin üst ve alt kısımları konik biçimde şekillendirilmiş. Şahsen ben düz bitişli kalemleri daha çok sevsem de konik bitişler gerek gövde gerekse kullanılan malzemenin deseni ile uyumlu olduğunu düşünüyorum.
Uzun bir süredir bende misafir olan Mosaico’yu -onu özlediğini düşündüğüm- sahibi Uğur’a (teşekkür ederek) göndermenin zamanı artık geldi 🙂
Bir sonraki yazıya kadar sağlıkla kalın.
Aydan.
4 yorumlar
Tanıtımlarınız için çok teşekkürler Aydan Bey. Sayenizde bir çok kalemi kullanmış kadar oluyoruz. Saygılarımla.
Ben teşekkür ederim Mehmet.
Bu kalemi bir arkadaşımda görmüş ve denemiştim. Sayenizde daha detaylı bilgi sahibi oldum. Teşekkürler.
Ben teşekkür ederim Jülide Hanım.