Merhabalar,
Montblanc, lüks tüketim ürünleri alanında uzun yıllardır faaliyet gösteren bir Alman firması. Dolmakalemden parfüme kadar geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor. Bu yazıda, Montblanc’ın ürün yelpazesinden, biz dolmakalem tutkunlarını ilgilendiren bir üyesini, Boheme Vert dolmakalemi incelemeye çalışacağım.
Boheme Vert, 2000 yılında piyasaya çıkmış. Montblanc, o zamanlar Boheme serisinden çok ümitli olsa gerek, 2000 yılında tam 13 farklı Boheme modeli çıkarmış ki bu sayı Boheme tarihinin en yüksek sayısı.
Kalemimiz tipik Montblanc genlerine sahip. 25 yaşında olmasına rağmen, yüksek işçilik ve malzeme kalitesi hemen fark ediliyor.
Boheme, dolmakalem tarihinin en eski türlerinden olan safety pen’lere bazı noktalardan benzeyen yapısıyla benim için kullanımı zor kalemler arasında yer alıyor. Kalemin kapağını açtığınızda, halen gövdenin içinde bulunan uç kısmı, kalemin en alt kısmını saat yönüne çevirdiğinizde saklandığı yerden dışarı çıkarak yazmaya hazır hale geliyor. Boheme’i safety pen’lerden ayıran özelliği ise, eyedropper olmaması nedeniyle uç mekanizmasının mürekkep yolunu kapatması ve bu sayede safety pen’lerde yaşanan akıtma sorunlarının olmaması.
Bu sayfada ve FPN’de bulabildiğim bilgilere göre, ilk Boheme 1999 yılında üretilmiş. Ucu sabit olanları, metal gövdelileri, metal kapaklıları, siyah olanları, renkli olanları, taşlı olanları ve taşsız olanları gibi çeşitleri üretilen Boheme, 2015 yılında üretilen Doue Moongarden modeliyle jubile yaparak tarihte yerini almış.
Vert isminin, klipsteki sentetik taşın yeşil renginden geldiğini tahmin ettiğim kalem, kapalı haldeyken cep kalemi boyutlarında olmasına karşın, ucu çıkartıp kapağı da arkasına vidalayınca (kapağın takılması isteğe bağlı) birçok tam boy kalemi geride bırakan bir uzunluğa çıkıyor. Bu noktada, kapak post edildiğinde kalemin dengesinin bozulduğunu da belirtmeliyim.
Bazı cep kalemleri ile kıyaslandığında da Boheme kapaklı haldeyken gayet yeterli bir uzunluğa ulaşıyor. Kusur bulmak istersek ucu biraz küçük kalıyor diyebiliriz 🙂
Karlı dağlı tepesine belli belirsiz bir konik form verilmiş kapak, kısa yapısıyla kalemin genel oranlarıyla uyumlu. Kısa tutulmuş klipsin bitimine yerleştirilmiş sentetik taş, bence gerçekten çok alımlı. Karşıdan ayrı, profilden ayrı güzel görünen taşın düşmesinden endişe etmedim desem yalan olur. Bu kalemde Mont Blanc’ın 145 (ve sanırım 144) serilerinde kullanılan 14 K çift tonlu altın ucu kullanılmış.
Kalemin gövdesinde, ancak kapaksız haldeyken görebildiğimiz sarı metal bir bileziğin üzerine yazılmış Montblanc ve Boheme yazılarını görebiliyoruz. Kapak yaklaşık 3 turda kapanıyor. Tur sayısının bu kadar yüksek olmasını, arka tarafa takılıp ucu çıkartmak için gerekli olan hesaplamaya verdim ve hoşgördüm 🙂 Şunu da belirtmeliyim ki ucun çevrilerek çıkması olsun, değişim ya da temizlik için kartuşun yine çevrilerek çıkması olsun, başarılı mühendislik örnekleri.
Boheme, yalnızca kısa tip uluslararası kartuşlarla kullanılabiliyor. Dönüştürücü ile ya da eyedropper olarak kullanmak mümkün değil. Kartuşu çıkartmak istediğinizde, arkadaki kapağı açıp kalemin gövdesini saat yönüne çeviriyorsunuz ve kartuşun bir kısmı gövdenin dışına çıkıyor. Sonrasında kartuşu çıkartıp kalemi suyun altında temizlemeniz gerekiyor ki bu diğer kalemlere göre daha zor gerçekleşiyor. Temizlemesinin zorluğu nedeniyle Boheme’e biraz kırıldım. Keşke temizleme işini diğer kalemlerdeki gibi yapabilseydik.
Boheme Vert’i incelemek için değerli arkadaşım Uğur’dan ödünç aldım (Teşekkürler Uğur). İlk aldığımda, 14 K altın ucun yazımı biraz kuruydu. Sonra kendisiyle birlikte Murat Usta’yı ziyaret ettik ve yazımı ancak orta ıslaklığa geldi. Bu yazıyı okuyanlar arasında Boheme kullanıcıları varsa, kendi Boheme’lerinin nasıl olduğunu yazsalar ne güzel olur 🙂
Kullanımı zor olsa da, ben Montblanc tarihinin bu aykırı tasarımından bir tanesini alınacaklar listeme aldım. Bakalım ne zaman, nerede ve hangi koşullarda karşılaşacağız kendisiyle 🙂
Bir sonraki yazıya kadar kendinize iyi bakın, sağlıkla kalın.
Aydan.
2 yorumlar
Aydan Bey;
yazınız için çok teşekkür ediyorum. Oldukça aydınlatıcı bir yazı olmuş. Yazıya bende bir ilave yapmak isterim. Kalemin özellikle kartuş değiştirmek için kullanılan mekanizması oldukça narin. Bu kalemi alacak veya kullanacak olanlar buna özen göstermelidir. Selamlar.
Bu değerli bilgi için çok teşekkürler Mehmet.