Merhabalar, bugün sizlere tanıtmaya çalışacağım kalemin markası Opus 88. 1988 yılından beri dolmakalem piyasasına yarı mamül üreten Tayvanlı firma, birkaç yıl önce kendi tasarımı olan modeller üreterek Opus 88 markasıyla piyasaya hızlı bir giriş yaptı. Markadaki 88’in nereden geldiğini anlamışsınızdır 🙂
Bugün bu markanın Koloro modeli bizimle olacak. Bu kalem sağolsun sevgili KGK’nın hediyesi. Kendisine buradan bir kere daha teşekkür ediyorum.
Koloro hem iç hem de dış yapısı ile ilgi çekici bir tasarıma sahip. Kapak ve gövdede mat ebonit ile parlak reçine birarada kullanılmış. Özellikle parlak reçinenin sıcaklığını ve verdiği sağlamlık hissini çok beğendim. Yarı şeffafmış hissi uyandıran gövdede şeffaflık oldukça kısıtlı, kapakta mürekkep penceresi benzeri yarı şeffaf bir bant yer alıyor.
Kalemde kullanılan metal kısımların tümü krom renkli. Gerek kapalıyken gerek açıkken bakıldığında metal kısımların dağılımı, orta boy diyebileceğimiz kalemde gözü yormuyor.
Genellikle orta seviye kalemlerde rastladığımız 5 numaralı çelik uç Koloro’da da kullanılmış. Kapaksız olarak rahatlıkla kullanılabilen Koloro arkasına sağlamca geçen kapağı ile de dengesini korumayı başarıyor.
Koloro’nun kapağı çevirmeli olarak tasarlanmış fakat açılırken (ve kapanırken) kapağı neredeyse dört tur çevirmemiz gerekiyor. Opus 88’in bir başka modelinde de rastladığım bu durum yazı yazarken ya da çalışırken sık sık kapak açıp kapatmak zorunda olanlar için pek hoş bir durum değil.
Yukarıda yazdığım gibi Koloro’nun dolum sistemi biraz ilginç. Kalem modern kalemlerde pek de rastlamadığımız eyedropper yani damlalık dolum sistemi ile tasarlanmış. Vidalı olan gövdesini açarak kalemin kutusundan çıkan cam bir damlalık ya da bir enjektör ile mürekkep doldurabiliyorsunuz. Enjektör ile dolumu merak edenler buradaki videomuza göz atabilir. Gövdesine alabildiği mürekkep miktarı ile uzun uzun yazmaya elverişli kalemin bir başka ilgi çekici özelliği de pistonmuş gibi görünen bir çubuğa bağlı ve mürekkep yolunu kapatan mini bir valfe sahip olması. Koloro kaleminiz ile uzun bir yazı yazacaksanız pistonu gevşeterek valfin mürekkep yolunu açmasını sağlamanız gerekiyor. Valf kapalı durumdayken kanaldaki mürekkep ile yaklaşık A5 boyutunda bir kağıdı dolduracak kadar yazı yazılabiliyor, daha fazlası için pistonu gevşetmek ve mürekkep yolunu açmak gerekli. Pilot 823 ve TWSBI Vac 700’de de -vakum özelliği hariç- benzerini gördüğümüz bu işlemin firmaya göre iki işlevi var; birincisi, günlük koşuşturma sırasında mürekkep damlamalarını azaltabilmek, ikincisi özellikle kalemin gövdesinde az mürekkep kalmışken elimizin ısısı nedeniyle gövde içinde oluşan basınç farkının sebep olabileceği aşırı mürekkep akışını kontrol altında tutabilmek. Kalemin bu özelliğini bizzat deneme şansım olmadı ama mühendislerin bunu düşünmüş olmaları bile çok ilginç değil mi?
Acaba nereden başlasam ne yazsam diye düşünürken umduğumdan da uzun bir yazı yazmışım 🙂 umarım yazımı ve Koloro’yu beğenmişsinizdir.
Bir başka yazıda görüşmek üzere sevgiyle kalın.
Aydan
11 yorumlar
Merak ettiğim bir kalemi çok güzel bir şekilde incelemişsiniz, teşekkürler. Ben de OPUS88 markasının fiyatına göre kalitesinin çok iyi olduğunu düşünüyorum.
Merhaba Demir Bey,
Kalem Tayvanlı bir üreticiye ait olunca hepimizin aklına ister istemez TWSBI ve sürekli kırılan kalemleri geliyor değil mi? Opus 88 kalemlerde kullanılan malzemenin eldeki hissi bende kalite hissi uyandırdı. Yakın gelecekte bir de bakmışız altın uçlu bir model ile çıkagelmişler 🙂
Altın Uç- Çelik Uç konusunu da mutlaka ayrı bir başlıkta tartışmak lazım. Bu kalemlerin ucu Jowo sanırım, isternirse uyumlu bir altın uç rahatça takılabilir ama altın uçlar çelik uçlardan daha mı iyi, her geçen gün bu kanıdan uzaklaşıyorum.
Evet, zaman zaman elimize öyle güzel çelik uçlar geçiyor ki altın ucun gerekliliğini sorguluyoruz.
Merhaba Aydan Bey,
Bu kalemin bej renkli olanı özellikle çok hoşuma gitmekte idi. Ancak dışı güzellikten öte güzelliklere ihtiyaç olduğu için, yorumların ve incelemelerin arayışı içindeydim. Bu inceleme yazısı benim için de olumlu oldu. Teşekkür ederim.
Saygılarımla
Merhaba Betül Hanım, sizin için faydalı olmasına sevindim. Umarım kaleminize kısa sürede kavuşabilirsiniz 🙂
Ben kalemin şeffaf olanını ve materyali merak ediyordum. Benim açımdan çok faydalı bir inceleme olmuş Aydan bey. 😊
Benim için kapağın dört turda açılması çok negatif bir durum. Bu kalemi hep merak etmiştim. İyi ki okudum yazınızı. Çok teşekkür ederim.
Rica ederim 🙂 Elimde şu an Opus 88’in ilk çıkan büyük modeli var, onda da aynı durum geçerli. Bunu çözememiş olmaları çok ilginç.
Aydan Bey merhaba,
Ben de sarı rengini çok beğendiğim için bu kalemin sarı modelini aldım. Çok kuru yazıyordu. Bugün de yazmay denedim yazmıyor bir türlü. Yazarken valfi açtım, sonra kapatıp kaldırdım. Ondan mıdır, yoksa ucunda mı bir sorun var acaba. Bir sayfa karaladım hala güzel akmıyor. Çok pişman oldum aldığıma açıkçası 🙁 Çok üzüldüm hakikaten. Ne yapmamı önerirsiniz?
Merhaba Sibel Hanım, sarı kaleminizin böyle yapmasına üzüldüm doğrusu 🙁
Böyle durumlarda ben sırasıyla aşağıdaki işlemleri yapıyorum, umarım işe yarar;
+kalemi güzelce yıkayıp kuruluyorum,
+akşıkanlığından emin olduğum bir mürekkep çekiyorum,
+valfli kalemlerde valfin açık olduğundan emin olarak baş aşağı bir saat kadar bekletiyorum,
+yukarıdakiler işe yaramazsa ve garantili ise aldığım yer ile görüşüyorum ya da kalemi elini öpmesi için Murat Usta’ya ulaştırıyorum.