Merhabalar,
Kendime verdiğim sözü tutarak, önceki yazımla araya fazla zaman koymadan yeni yazıma başlıyorum 🙂
Bu yazımda incelemeye çalışacağım kalem, Pelikan’ın otuzlar-elliler arası çok satan kalemi 100N baz modeline sadık kalarak yeniden ürettiği M101N serisinden Gri-Mavi. İki kalem arasındaki benzer özellikler nedeniyle bu yazı bazen 100N-M101N karşılaştırması gibi olacak 🙂
2022 yılı Mayıs ayında Amazon Türkiye’den aldığım kalem, içinde yapay deri kalem kılıfı ve bir şişe mavi mürekkebin de bulunduğu şık bir kutu ile geldi. Böyle bir kutu ile gelmesine sevindim çünkü sunum ve paketleme konusunda ülkeler ve hatta aynı ülkedeki satıcılar arasında farklılıklar olabiliyor.
Çok şık bir kalem olan Gri-Mavi, Pelikan’ın 2011 yılında Özel Seri olarak üretmeye başladığı M101N serisinin altıncı ve en yeni rengi. Birçok serisi için standart renklerin yanı sıra her yıl özel renk çıkaran Pelikan bu seri için on bir yılda sadece altı renk çıkarttı.
M101N’in malzeme kalitesini ve işçiliğini çok beğendim ama bazen keşke biraz daha ağır olsaydı diyorum içimden.
Pelikan’ın birçok modelinde kullandığı ve bir çeşit reçine olan selüloz asetat M101N’de de kullanılmış; oluşan desenlerin farklılığı sayesinde neredeyse hiçbir kalemin deseni birbiri ile tıpatıp aynı değil.
2019 yılında üretilen Gri-Mavi’nin oranları alıştığımız kalemlerden biraz farklı. Kısa olmakla birlikte biraz kalınca tasarlanan kalemde kapak kapalı iken 1/1 olan kapak-gövde oranı hemen dikkat çekiyor.
Kısa bir kalem diyebileceğimiz Gri-Mavi’yi kapağı arkasına takarak kullanmayı tercih ediyorum ben. Bir tam turda kapanan kapak, kalemin arkasına takıldığında güvenli bir şekilde oturuyor ve çıkartmak istendiğinde kolayca çıkıyor. Kapağın oturduğu kısma -oluşabilecek çizilmeleri önlemek için- çizgiler işlenmiş.
Kapağın tepesine tek yavrulu Pelikan logosu, klipsin hemen üstüne Pelikan ve Germany yazıları işlenmiş. Tümü boyasız olan bu işlemeleri çok beğendim. Kalemlerdeki boyasız işlemelerin hastasıyız.
Metal kısımları çelik rengi olan kalemin kapağındaki yüzükler ve klips paladyum ile kaplanmış. Rodyum kaplamalı 14 karat altın ucun üzerindeki işlemeler 100N’den miras. Islağa dönük yazan yumuşak karakterli M uçta stub esintileri var. Yatay ve dikey çizgilerde az da olsa farklılık görülüyor. M101N E, F, M ve B olarak 4 farklı uç seçeneği ile üretiliyor.
Kapak takılı iken uzunluğu 100N ile hemen hemen aynı olan M101N kapaksız halde 100N’den yaklaşık 3-4 milimetre daha kısa. İnsan o 3-4 milimetrenin neden kısaldığını merak ediyor 🙂
M101N pistonlu bir kalem. Gövdesindeki füme renkli şeffaf pencere sayesinde kalemin içindeki mürekkep miktarını görebiliyoruz. Tamamen plastik parçalardan oluşan piston mekanizması sorunsuz çalışıyor.
Kutusundan çıkartıp mürekkeplediğimde sorunsuz tasasız mis gibi yazmaya başlayan Gri-Mavi’yi vintage esintili modern kalem isteyenlere tavsiye ederim.
Bir sonraki yazıya kadar sağlıkla kalın.
Aydan.
4 yorumlar
Güzel bi inceleme olmuş Aydan hocam. Özellikle benim gibi eskisi ile boyutlarını merak edenlere çok açıklayıcı resimler eklemisiniz. elinize sağlık. esenlikler.
Ben teşekkür ederim Uğur 🙂
Aydan abi selamlar.✋ Ben Lizard olan modelini kullanmıştım. Her ne kadar aynı kulvarda olmasada, M 200 ve 800 serisinin verdiği konfor hissi bu modelde benim için oluşmamıştı. Çok kısa bir sürede de elimden çıkarmıştım. Incelemeyi okuyunca, çok mu erken davrandım diye düşündüm. Biraz daha şans vermeliymişim gibi bir his oluştu.🙂 Teşekkürler abi, güzel inceleme olmuş. Sevgiler.✋
Kimbilir belki bir gün Lizard’la yine yolunuz kesişir 🙂