Merhabalar,
Bugün sizler için Pelikan markasının Souveran M600 model dolmakalemini incelemeye çalışacağım. Böylece önümüzdeki aylarda serinin diğer kalemlerini de burada göreceğiniz Souveran serisini tanıtmaya M600’den başlamış olayım 🙂
M600, ana hatlarıyla birbirinin aynı olmakla birlikte, uzunluk, kalınlık ve uç özellikleri açısından birbirinden ayrılan 5 temel Souveran modelinin tam ortasında yer alıyor. Boyutları nedeniyle bir kısım kullanıcı tarafından görmezden gelinirken bir kısım kullanıcı tarafından ise günlük kullanıma en uygun Souveran modeli olarak değerlendiriliyor.
İlk olarak 1985 yılında siyah renkli ve daha kısa bir gövde ile üretilmeye başlanan M600’ü, 1989 yılından itibaren hemen hepimizin bildiği o meşhur çizgili yarı şeffaf gövdeli versiyon takip etmiş. Günümüzde 14K altın uç ile üretilen M600’ün çeşitli renkleri, 605 isimli beyaz süslemeli, beyaz uçlu bir versiyonu ve 18K altın uç ile üretilen 620, 625, 630, 640, 650 isimli özel serileri de mevcut.
M600’ün yıllar içinde değişen ve güzelleşen çevirmeli kapağı gövdenin arkasına takılabiliyor ve bir turdan daha kısa bir çevirmeyle kapanıyor. Klipsi pelikan kuşunun gagası şeklinde olan kapağın üstünde yavrusunu besleyen pelikan işlemesi, bitiminde PELIKAN SOUVERAN GERMANY yazısı mevcut.
Kalem kapaksız ve post edilmiş halde kullanmak için de gayet uygun.
Diğer Souveran serisi dolmakalemler gibi piston dolum sistemi ile çalışan M600’de mürekkep penceresi bulunmuyor ama yarı şeffaf çizgili gövdesi sayesinde ışığa tuttuğumuzda içinde ne kadar mürekkep kaldığını görebiliyoruz.
M600’ün çok şık desenlerle bezenmiş iki tonlu ucunda yine Pelikan logosu, ucun kaç karat olduğunu ve uç kalınlığın gösterir ifadeler bulunuyor. Gövdeye vidalanan uç kaleme karşıdan bakar durumdayken dikkatlice tutarak saat yönünün tersine çevirildiğinde birkaç turda kolayca çıkartabiliyor. Uç demişken bir parantez açayım; Pelikan burada muhteşem ötesi bir iş yapmış; 2xx, 4xx ve 6xx serilerinin uç yuvalarını birbirine uyumlu olacak şekilde üretmiş. Bu sayede 2xx, 4xx veya 6xx serilerindeki uçları birbirleri arasında değiştirerek de kullanabiliyoruz. Teşekkürler Pelikan 🙂
Pelikan’ın bir çok kalemini severek kullanıyorum. Markanın özellikle Souveran serisi benim için hemen her açıdan hayran olunası özellikler taşıyor. M600 ise genellikle gözlerin büyük abilerine çevrildiği bu seride benim isimsiz kahramanım 🙂 Gümrük vergilerinin ve döviz kurlarının SpaceX roketleri ile yarıştığı günümüzde M600’ün dezavantajı fiyatı gibi görünse de değerini koruyan bir kalem olduğunu söylemek mümkün. Temiz ve imkanlarınız dahilinde uygun fiyatlı bir tane bulabilirseniz kaçırmayın derim 🙂
Sevgiyle kalın.
Aydan.
Uyarı: Ucun çıkartılması esnasında yeterince dikkatli davranmazsanız ucun ayarı bozulabilir.
4 yorumlar
Merhaba elinize sağlık Aydan hocam; sorum; pelikan m800’lerde gövde ağırlığını dengelemek için arka kısımda piston çevirme altında metal bir bölüm yer alıyor malumunuz, bu metal bölüm bildiğim kadarıyla m400’lerde ise yok. M600’de bu ağırlık dengeleyici kısım var mı?
Çok teşekkürler Uğur. Bendeki 400, 600 ve 805’i kıyasladığımda 805’te olan ve senin bahsettiğine benzer bir ağırlığı 600’de fark edemedim doğrusu.
Merhabalar,
Öncelikle emeğinize sağlık, uzun süredir yazmasanız da belki bu yorumla yeni bir şeyler eklersiniz buralara.
Bu M6xx ve M8xx ‘lerin yeni serileri şeffaf değil opak gövdeyle geliyor artık ve ne yazık ki klipsleri eskiden övündükleri ve klasik serilerinden kalite olarak ayrılıyor dedikleri pirinç malzemeden değil, mıknatıslanan çelik benzeri bir malzemeden. Artısı eksisi kullanıcılara kalmış ama herkesin sözde maliyetlerden kaçınmaya başladığı bir döneme geldik. Geçmişe melankolik bir takıntım yok ancak her geçen gün altın çağı geride kalıyor ne yazık ki dolmakalemlerin…
Merhaba, klipsteki malzeme değişikliği de hoş değilmiş ama Pelikan’ın neredeyse alameti farikası diyebileceğimiz yarı şeffaf gövde kullanmaktan vazgeçmesi gerçekten çok üzücü.