Dolmakalem dünyasında bazı kalemler vardır ki tasarımlarındaki bazı farklılıklar nedeniyle her kullanıcı tarafından kolayca benimsenemezler. Kullanımı Zor(!) Dolmakalemlerdir onlar. Sayıları bir elin parmağını geçmeyen bu kalemleri bizden tavsiye isteyen arkadaşlarımıza tavsiye ederken “Sakın denemeden alma, beğenmeme ihtimalin diğer kalemlere göre daha yüksek” deriz. Yapacağım incelemelerin arasına işte bu Kullanımı Zor(!) Dolmakalemlerden de serpiştirmeye çalışacağım. İlk konuğum yaklaşık iki yıldan beri kullandığım Pilot Capless…
Japonya’da kurulu Pilot firmasının tasarımcıları 1960’ların başında sıradışı bir kalem tasarlar. Kapaksız oluşu ile dolmakalemden ziyade tükenmez kalemi andıran bu dolmakalem önceleri Capless, 1973’ten itibaren de Vanishing Point olarak adlandırılır. Bu yazıda kısaca Pilot Capless olarak adlandıracağım bu kalemi incelemeye çalışacağım.
“Bunun dolmakalem olduğuna emin misin?”,
“Bu dolmakalemin niye kapağı yok?”,
“Tükenmez kalem misali o uç nereye kayboldu öyle?”
Pilot Capless sahipleri kendilerini gülümseten şaşkınlık dolu bu soruları sık sık duyarlar. Evet, model isminin İngilizce’deki anlamının tam da bize anlattığı gibi geleneksel dolmakalemlerin aksine bu dolmakalemde bir kapak bulunmuyor. Pilot bu kaleminde arka tarafındaki kısma ilk bastığımızda ucu 6-7 mm dışarı çıkartacak, tekrar bastığımızda ucu gövdenin içine çekip mini bir kapakla gövdeyi hava almayacak şekilde kapatacak sıradışı bir mekanizma kullanmış. Bu sayede “Kapağı şuraya koymuştum ama şimdi bulamıyorum, acaba kedi mi götürdü?” diye telaşlanmamıza ya da “Kapağı kalemin arkasına takınca denge bozulur mu?” diye düşünmemize gerek kalmıyor.
Capless’ın iki de kardeşi var; Decimo ve Fermo. Daha küçük bir gövde çapına sahip Decimo Capless gibi üstten basmalı mekanizmayı kullanıyorken, Fermo çevirerek açılan bir mekanizma kullanıyor. Bu üçlüye 2020 yılı içinde katılan bir de Vanishing Point LS var ki o da üstten basılarak açılıyor, yine üst kısımdaki bir bölümün çevrilmesiyle kapanıyor.
Capless’ın ilk bakışta bir tükenmez kalem sanılmasında klipsinin etkisi çok yüksek. Pilot bu kalemin gömlek cebinde dahi taşınabilmesi için gövdeye sabitlenmiş sıkı bir klips kullanmış. İşte bu klipsin kalemi kavradığımız iki parmağın arasında kalması nedeniyle yarattığı rahatsızlık hissi Capless’ı deneyenlerin bazılarına “Bir daha mı, asla!” dedirtiyor. Bendeki rengi birkaç yıl aradığımdan olsa gerek ben o rahatsızlık hissini pek önemsemiyorum.
Üretimine başlanılmasından sonra Capless’ın kasasında bazı değişiklikler olmuş. Önceleri daha ince olan gövde çapı son yıllarda artırılmış.
Pilot’un IC 50 veya IC 100 kartuşları ile kullanılabilen Capless yine Pilot’un Con 40 dönüştürücüsü ile de kullanılabiliyor. Ben kartuştaki mürekkep bittikçe temizlediğim ve şişe mürekkeplerimden şırınga ile doldurduğum bir kartuşla kullanıyorum. Kalemde kullanılan uç şeklen farklı olsa da diğer Pilot uçları gibi ıslak ve pürüzsüz. Keyifli bir yazımı var.
Capless, serisine bağlı olarak 18K altın veya çelik uçlarla satılıyor. Yine bazı serilerde altın uçlar siyah iken bazılarında beyaz kullanılıyor. Ucun üzerinde altın oranını ve uç kalınlığını gösteren ibarelere yer verilmiş. Bütün bir parça olarak çıkan uç üniteleri yurt dışında tek olarak da satılıyor. Pilot’un bildiğim kadarıyla başka hiçbir kalemine ait yedek parça satışı yapmadığını düşünürsek ayrıca satın alınabilecek bu uç üniteleri başka bir kalem almadan yalnızca ucu değiştirmek isteyen kullanıcılar için bir nimet.
Bu yazımda dolmakalem dünyasının farklı simalarından Pilot Capless’ı tanıtmaya çalıştım. Eğer uzun yazılar yerine kısa notlar alacaksanız seveceğinize inandığım Pilot Capless’ı -almadan önce mutlaka denemeniz şartıyla- tavsiye ederim.
Sevgiyle kalın.
Aydan.
7 yorumlar
[…] yılından bu yana aktif bir şekilde kullandığım Lamy 2000’i konu alan bu yazı, ilkini şuradan okuyabileceğiniz Kullanımı Zor (!) Dolmakalemler serisinin ikincisi […]
Aydan bey merhaba. Elinize sağlık çok güzel bir yazı. Bir sorum olacaktı. Ben pilot custom 74 F ve M uç kullanıyorum ama idealimin FM olduğunu anladım. Capless taki M uç ile custom 74 M ucu çizgi kalınlığı açısından karşılaştırma imkanınız var mı acaba. Capless ı günlük kullanım için düşünüyorum, yani sıradan kağıtlara da yazmam gerekecek. Tavsiyeniz ne olurdu. Şimdiden teşekkürler.
Merhaba İlhami Bey, 74’üm yok ama ayn uç olduğunu tahmin ettiğim 92 ucu ile kıyaslamayı ilk fırsatta yaparım.
Pilot capless i çok begendim edinmek isterim.
Umarım en kısa sürede edinebilirsiniz.
Capless’ın bu rengi tam olarak ne olarak geçiyor? Teşekkürler.
Bazı ürünler piyasaya çıktıktan sonra kullanıcıların taktığı isimler olabiliyor ve bu renge de Transformers’tan çıkışlı Bumblebee adı takılmış ama tam adını bilemiyorum maalesef 🙂