Merhabalar,
Bu yazımda sizlere kırtasiye ürünlerinin kalbi diyebileceğimiz Japonya’da üretilmiş, ismi uzunca bir defteri tanıtmak istiyorum; Stalogy Editor’s Series 365 Days A5. Defterimizin ismi bu kadar uzun olunca izninizle yazının kalanında defterden Stalogy olarak bahsetmek istiyorum 🙂
Nitto Group’a ait bir kırtasiye ürünleri markası olan Stalogy’nin ürün gamında defterler, tükenmez kalemler, birçok farklı renk ve ebatta kendinden yapışkanlı etiketler bulunuyor. Firma, ürünlerini üç haneli kod numaraları ile sınıflandırıyor ve defterimiz Stalogy’nin kod numarası 018 olarak belirlenmiş.
Stalogy’de karton bir kapak kullanılmış. Ön kapağın sağ üst kısmında Stalogy markasının birkaç farklı tasarımda basılmış mottosu yer alıyor. Kapakların önünde veya içinde başka herhangi bir ibare mevcut değil.
Stalogy yılın her gününe bir sayfa ayrılacağı varsayılarak 368 sayfa (184 yaprak) tasarlanmış. 4 mm yükseklikte karelerden oluşan ve kenarları yuvarlatılmış sayfaların sağ üst kısmında aylar, haftanın ve ayın günleri var. Günün tarihini yazmak yerine bu kısımları işaretleyebiliyorsunuz. Yine her sayfada yukarıdan aşağıya iki satırda bir olmak üzere günün saatlerini ifade eden 0-24 arası sayılar basılmış.
A5 ebatlı Stalogy’de kullanılan kağıt hakkında herhangi bir bilgiye maalesef ulaşamadım. 52 gramlık Tomoe River kağıttan yapılmış 400 sayfalık Galen Leather defter ile yanyana koyduğumda neredeyse aynı kalınlıkta olan defterde kullanılan kağıt kalınlık olarak Tomoe River’a çok benziyor. Buna karşın Tomoe River’a kıyasla sayfa arkasına yaptığı gölgelenmenin daha az olması sebebiyle sayfanın arkasını da kullanmaya görece daha uygun.
Stalogy’nin kağıdı birçok açıdan Tomoe River kağıda benzese de yazım esnasında dolmakalemin ucunu bir tık daha fazla tutuyor. Siz de benim gibi Tomoe River kağıdın yumuşacık yazımına alışkınsanız Stalogy’ye yazarken biraz garipseyebilirsiniz.
Dolmakalemle genel olarak iyi anlaşan kağıt, 6 farklı kalemle yaptığım denemelerde beş kalemde kırçıllanma, kanama ve gölgelenme açısından başarılı sonuç verirken Noodler’s Bay State Blue çektiğim ve F-M arası bir uca sahip Scrikss 17’de biraz kırçıllanma ve bolca kanama yaptı. Tomoe River kağıdın da aynı sonucu verdiğini düşünürsek Stalogy’nin kağıdı için dolmakalemle kullanmak için uygun diyebiliriz.
Defterin sayfalarındaki kareler okadar açık bir gri renk ile basılmış ki sayfaya baktığınızda gözünüze ilk görünen şey kareler değil notlarınız ya da çizimleriniz oluyor. Hem kareli defterin rahatlığından ödün vermeyeyim, hem de kareler yazımı boğmasın diye düşünenler için bunun olumlu bir özellik olduğunu düşünüyorum.
Stalogy ne yazık ki ülkemizde satılan bir marka değil. Ben Amerika’dan gelen bir arkadaşımın yardımı ile Jetpens’ten almıştım. Sade tasarımı ve sayfalarındaki detayları ile kendisini çok beğendim. Dolmakalemle uyumlu yeni defterler keşfetmeyi sevenlerin Stalogy’yi beğeneceklerini düşünüyorum.
Sevgiyle kalın.
Aydan.
6 yorumlar
Güzel bir inceleme olmuş Sevgili Aydan hocam.
Ben defterin özellikle “istenildiği takdirde ajanda olarak da kullanılabilmesi” yönünü sevdim.
Keşke ülkemiz sektörü de böyle yenilikçi kağıt ve tasarımlara yer verse.
eline sağlık.
Çok teşekkürler Uğur. Arada sırada güzel tasarımlı defterlere rastlıyoruz ama kağıtlarımız maalesef hep ithal 🙁
Her zaman olduğu gibi yine güzel bir inceleme, elinize sağlık. Ben de kullanıyorum ve memnunum. Japon markalardan akılda tutulması gereken bir tanesi sanırım.
Çok teşekkürler Demir. Japonların daha adını duymadığımız kimbilir daha ne kadar markası var :))
Aydan Bey yorumlarınız için teşekkür ediyorum. Çok defter kullananlar ve ulaşabilecekler için iyi bir alternatif olduğunu düşünüyorum. Selamlar.
Teşekkürler Mehmet